Συνέντευξη στους Παναγιώτη Δαλαταριώφ και Μαριλένα Καλόπλαστου
Φίδια σαν αναρριχώμενα φυτά αγκαλιάζουν το κεφάλι της. Το βλέμμα παγερό, σε καταδίκαζε σε αιώνια ακινησία. Η Μέδουσα, κόρη του Φορκέα και της Κητούς, θνητή αδελφή των άλλων δύο Γοργόνων, της Σθενούς και της Ευρυάλης, υπήρξε μία από τις τρομακτικότερες γυναικείες φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας. Μισή γυναίκα, μισή τέρας. Για αιώνες η μορφή και η ιστορία της θρέφουν την τέχνη. Τη ζωγραφική, τη γλυπτική. Ο μύθος της ταξιδέυει στον χωροχρόνο, δέχεται τις αλλαγές που επιτάσσουν οι εποχές και οι τόποι…
Για την Χριστίνα Λιναρδάτου η σκοτεινή γοητεία και οι συμβολισμοί της Μέδουσας περιγράφουν τη δια πυρός και σιδήρου εξέλιξή της. Τη ζωή της.
Το κοριτσάκι που γεννήθηκε στο Σαντιάγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας, κι έτρεχε ανάμελο στις φυτείες του καφέ. Το 10χρονο παιδί που άλλαξε ολοκληρωτικά ζωή στην Ελλάδα. Η έφηβη που σπούδασε μαγειρική, η αθλήτρια που ονειρεύτηκε την κορυφή της Ελλάδας, η πυγμάχος που πήγε ξανά πίσω, εκεί που ξεκίνησαν όλα, για να «πεθάνει» και να ξανά γεννηθεί ως «Μέδουσα», με στόχο να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Και έφτασε. Δύο φορές. Επόμενος στόχος; Να πάρει όλη τη δόξα. Να βγάλει χρήματα. Να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μα μπορεί μια μητέρα με μικρό παιδί να τα καταφέρει. Η ίδια λέει ότι μπορεί. Κι άντε εσύ να τη διαψεύσεις. Καλό θα είναι να μη το κάνεις!
«Η Χριστίνα ξεκίνησε με το το ψευδώνυμο “black mamba”. Στην πορεία, όταν είδαμε ότι περάσαμε δια πυρός και σιδήρου, είπα ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε, να γίνει μια μετουσίωση, κι από την στιγμή που έχεις νικήσει -σαν τον Περσέα- την σκοτεινή σου πλευρά, τις αδυναμίες, τις δυσκολίες – σαν να έκοψες το κεφάλι της Μέδουσας- το οποίο είναι πλέον το όπλο σου, γίνεσαι Μέδουσα», μάς λέει ο δάσκαλός της.
Μια ζωή κινηματογραφική (πού ξέρετε, ίσως έρθει στις αίθουσες). Ένα «story» για τη λογική που «γονατίζει» μπροστά στη θέληση. Για τις ανθρώπινες σχέσεις και την τροπή που μπορούν να πάρουν μέσα στον χρόνο. Η ζωή μιας πυγμάχου με ανήσυχο πνεύμα, η οποία στην προσπάθεια να βρει τον εαυτό της, ερωτεύτηκε το άθλημα, βρήκε την αγάπη στο πρόσωπο του δασκάλου της, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια, έγινε μητέρα και συνεχίζει να αναζητά την κορυφή…
Λίγο πριν παλέψει με την πρωταθλήτρια ελαφρών βαρών Αλίσια Μπουμγκάρντνερ, στις 15 Ιουλίου στο Ντιτρόιτ, η Χριστίνα «Μέδουσα» Λιναρδάτου μίλησε στο GWomen για τη ζωή της εντός κι εκτός ρινγκ. Παρών στην κουβέντα και ο «δάσκαλός» της, όπως αποκαλεί τον σύντροφό της, Μανώλη Λαβδάκη, όταν οι δυο τους βρίσκονται στο γυμναστήριο ή στο «πεδίο μάχης». Συναντήθηκαν σ’ αυτήν τη ζωή μέσω της πυγμαχίας. Τους απογείωσε η αγάπη τους. Θα τους ταξιδέψει στην αιωνιότητα ο γιος τους…..
Θυμάσαι κάποια από τις πρώτες φράσεις που σου είπε ο δάσκαλός σου και σου έχουν μείνει;
«Μου έχει πει πολλές φράσεις. Μία απ’ αυτές είναι το τι είναι πυγμαχία στα αρχαία ελληνικά και μετά μού εξήγησε τον ορισμό της».
Θα μας πεις και εμάς τον ορισμό;
«…Πυγμαχία εστί χειρουργεία. Χειρουργεία δε εστί χειρών ατόμων, οξεία μεν κίνησης μετ’ εμπειρίαν έντεχνος μεν πράξις» {…}
Το παιδάκι όταν ήρθε πώς άλλαξε τη ρουτίνα σας; Ήταν κάτι που είχατε προγραμματίσει;
Χριστίνα: «Δεν το είχαμε προγραμματίσει. Ηρθε στην καραντίνα και αυτό έπαιξε το ρόλο του. Ήμουν ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια και ήμουν στη φάση να παίξω, να υπερασπιστώ τον τίτλο μου, αλλά ήταν η καραντίνα και προβλεπόταν άλλο τόσο».
Μανώλης: «Μόλις ήρθε το παιδί, τελείωσε το αθλητικό κομμάτι. Για 2-2,5 χρόνια έμεινε εκτός. Να γεννήσει, να πάει το παιδί ενός έτους».
Χριστίνα: «Νομίζω δεν είναι 2,5 χρόνια. Κατ’ αρχάς όταν ήμουν έγκυος στην αρχή δεν το ήξερα. Είχα πάθει και αποκόλληση, για έναν μήνα ήμουν στο κρεβάτι και δεν μπορούσα να γυμναστώ καθόλου. Εννιά μήνες κάθεσαι και αφού γέννησα ύστερα από 2-3 μήνες άρχισα να γυμνάζομαι σιγά-σιγά. Ήταν πολύ δύσκολο, ήταν σαν να ξεκινούσα από το μηδέν. Και σιγά-σιγά φτάσαμε πάλι εδώ».
Άρα, δεν είναι ανέφικτο η μητρότητα και ο αθλητισμός μαζί.
Μανώλης: «Είναι, γιατί αν δεν είχαμε το γυμναστήριο να μας φιλοξενεί και να έχουμε και πέντε ανθρώπους να μας βοηθάνε, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό».
Χριστίνα: «Θα ήταν πιο εύκολο αν είχα τη μάνα ή την αδερφή/αδερφό μου να μας βοηθάει. Εγώ είμαι μοναχοπαίδι, η μάνα μου μένει μακριά. Η πεθερά μου είναι τεράστια βοήθεια και στο γυμναστήριο το παιδί μαζί. Αν πήγαινα αλλού, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό. Δεν είμαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που το κάνει αυτό. Σίγουρα σε τέτοια επίπεδα, του να παίξεις και να κάνεις την προπόνηση που απαιτεί η πυγμαχία ΟΚ μπορεί να μην είμαστε πολλές οι περιπτώσεις. Σε άλλα αθλήματα υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που δουλεύουν και χρειάζεται η απαιτούμενη βοήθεια και από το σύντροφό σου και από τους δικούς σου ανθρώπους». {…}
ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
https://www.gazzetta.gr/gwomen/pygmahia/2228213/hristina-medusa-linardatoy-sto-gwomen-mitera-kai-pagkosmia-protathlitria